Waldku uwaga do artykułu o Stutthofie, czy mógłbyś wprowadzić poprawkę:
Witaj
Przeglądając artykuł pt. Obóz koncentracyjny Stutthof http://www.dws-xip.pl/reich/zaglada/oboz18.html
a dokładnie część dotyczącą składu osobowego załogi SS w KL Stutthof, nie jest wymieniony SS-Hauptsturmführer Karol Chlebus, będący dowódcą 8 Kompanii Wartowniczej w okresie 29 VI 1944 - 6 IX 1944 r.
Był on oficerem i należał do grupy żołnierzy z batalionu zapasowego Wehrmachtu, która została skierowana do obozu.
Grupa ta została potem wciągnięta do załogi SS.
Rozkazy w których jest wymieniony mój kuzyn znajdują się w Muzeum Stuthoff.
Ja posiadam ich skany dzięki pomocy kierownik Działu Dokumentacyjnego Muzeum Stutthof pani dr Danucie Drywa.
Jest także wymieniony w nr 5 zeszytów Muzeum na stronie 196.
Wiem, że sprawa jest wrażliwa i delikatna jednak zdecydowałem się by przekazać tę informację, celem aktualizacji artykułu.
Z wyrazem szacunku
Piotr
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony Butryk przez 1, łącznie zmieniany 18 razy
Dokonałem też sporo poprawek w danych osobowych, zachowałem jednocześnie stary materiał, byś mógł ocenić zmiany.
W razie gdybyś miał uwagi, pisz jakie a naniosę poprawki.
Świetnie... różnica jest diametralna.
Merytorycznych zastrzeżeń nie mam, chodzi jedynie o poprawienie układu wersów w tekście. Np.:
3. SS-Hauptsturmführer Paul Ehle - 04.04.1945 - 09.05.1945 r. Formalnie nadal był dowódcą 3. Kompanii wartowniczej, brak dokumentów ptwierdzających
zwolnienie Hoppe`go ze stanowiska komendanta i powołujacych na to stanowisko P.Ehle.
Niepotrzebne przejście z jednego akapitu na niższy po jednym wyrazie. No i oczywiście błędy trzeba poprawić.
Jakby co to po poprawkach wrzucać.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony Butryk przez 2, łącznie zmieniany 18 razy
Zrobione.
Ciekawostka - tylko jedno jedyne źródło wymienia Karola Chlebusa jako oficera Waffen-SS. Nawet wykaz zidentyfikowanych członków załogi KL Stutthof nie podaje nic więcej ponad to jest podane w tekście, czyli SS-Hauptsturmführer Karol Chlebus - od 29.06.1944 do 06.09.1944 r. d-ca 8 kompani.
Tym źródłem jest Führerliste der Waffen SS autor John P.Moore, a w nim taka oto informacja - Chlebus, Karl Hstuf. 30. 8.94 K.L.Sutthof 6.44.
Nie ma go w żadnych wykazach personalnych czy też wnioskach awansowych, brak również informacji o jego dalszych losach, chociaż w zeszycie nr. 3 rozdz. 3 jest informacja że cała kadra oficerska z rozwiązanego II-Wachbatallionu pozostała w Stutthofie, część pełniła służbę w obozie a część w podobozach.
Nasz czytelnik też niewiele wie o losach kuzyna. Jest jedynie coś takiego (mała literówka w tekście do poprawki też):
Witam
Bardzo dziękuję za wiadomość, właśnie patrzałem. Wkradła się tam literówka -> jest "4. kompania - szkolana".
zamiast "szkolna".
Niestety nie wiem co się z kuzynem później stało, ostatnią wzmianką jaką mam to na podstawie rozkazu nr 60, Karol Chlebus, jest dowódcą transportu więźniów z KL Stutthof do KL Neuengamme. Potem ślad się po nim urywa.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Chlebus-Jancarczyk
p.s.
w załączniku skan rozkazu.
Pozdrawiam i załączam zeskanowany dokument.
I-IB-3-176(1).JPG (146.59 KiB) Przeglądany 24460 razy
Ostatnio zmieniony Butryk przez 1, łącznie zmieniany 18 razy
Poniżej przesyłam kolejne dokumenty przesłane przez Pana Piotra, oraz kolejną prośbę:
Przesyłam jeszcze dwa skany rozkazów - jeden o mianowaniu kuzyna jako dowódcę (tutaj jeszcze w stopniu Hauptmanna Wehrmachtu) oraz drugi jako dowódca transportu z KL Stutthof do KL Dachau.
Czy nie orientuje się Pan, czy istnieje gdzieś lista z członkami NSDAP z powiatu bielskiego a dokładnie Świętoszówka/Biery (to znów inna kwestia dotycząca mojego pradziadka)?
KChlebus 1.JPG (121.99 KiB) Przeglądany 24438 razy
K.Chlebus 2.JPG (119.68 KiB) Przeglądany 24438 razy
Bardzo dziękuję Radkowi za zaproszenie do dołączenia do forum.
Jestem bibliotekarzem, mieszkam na Południu Polski, zajmuję się badaniami genealogicznymi mojej rodziny.
Jako, że temat służenia w SS jest drażliwy, nie chcę nikogo urazić ani nie daj Boże, by ktoś pomyślał, że chełpię się faktem, że moja rodzina służyła formacjach poprzez SS, Wehrmacht ale także w 5 Kresowej Dywizji Piechoty oraz w NSZ pod dowództwem kpt. Henryka Flame ps. "Bartek".
Ale ad rem, poszukując wzmianek o rodzinie, natrafiłem na informację, ze kuzyn Karol jest wymieniony w nr 5 zeszytów Muzeum Stutthof na stronie 196.
Istnieją trzy dokumenty (rozkazy) w których jest wymieniony, Jeden już jest zamieszczony, a ja postaram się dołączyć dwa pozostałe (edit - o już widzę, że także już są).
Jeden to rozkazy komendanta obozu KL Stutthof z 29 czerwca 1944 r., przy okazji mianowania go na dowódcę 4/Ausbildungs-Wehrmachtkompanie KL Stutthof.
W drugim jest dowódcą transportu więźniów z KL Stutthof do KL Dachau.
Karol Chlebus urodził się w Grodźcu Śląskim w 30.08.1894. Służył w Wehrmachcie, niestety nie znam jednostki, w stopniu Hauptmanna.
29.06.1944 w związku z nadejściem transportów do załogi obozu Stutthof włączono batalion zapasowy Wehrmachtu w składzie kilku oficerów oraz ok. 500 żołnierzy i podoficerów - w którym domniemywam był mój kuzyn.
Wpierw został dowódcą 4/Ausbildungs-Wehrmachtkompanie KL Stutthof, potem obóz się rozrósł i jednak żołnierzy wcielono do SS (utworzono II SS-Wachbataillon KL Stutthof) z zachowaniem równoległych stopni wojskowych.
Z korespondencji z panią kierownik Działu Dokumentacyjnego Muzeum Stutthof dr Danutą Drywa dowiedziałem się, że Karol jedynie figuruje w tych trzech zachowanych rozkazach.
W Muzeum Stuthoff znajduje się baza danych członków załogi SS KL Stutthof opracowana przez dr hab. Aleksandra Lasika. Przy ustalaniu członków załogi korzystał on nie tylko z dokumentacji muzeum. Szczegółowe dane pochodzą z archiwów niemieckich.
A. Lasik podaje takie sygnatury BAAL: -- (Inne dane personalne; Akta osobowe Karla CHLEBUSA; Sygn. SSO-127), (prawdopodobnie dotyczy to Bundesarchiv w Ludwigsburgu).
Innych informacji o Karolu nie posiadam (za wyjątkiem jego zupełnego odpisu aktu urodzenia).
Zwróciłem się również do WAST. Po uzupełnieniu i przesłaniu do nich dokumentów, pozostało mi uzbroić się w cierpliwość.
Także napisałem do KL Dachau i KL Neuengamme czy nie posiadają w swoim archiwum wzmianek o tych transportach bądź o samym Karolu.
Może z was ktoś się natrafił na wzmiankę o Karolu Chlebus, ewentualnie o kimkolwiek o tym nazwisku.
Co do mojego pytania odnośnie listy osób należących do NSDAP, to tutaj chodzi o mojego pradziadka Jóżefa Chlebusa ur. 13.01.1898 r. zginął 29.08.1945 r. w polskim obozie pracy "Rosengarten" w Mysłowicach. Był on sołtysem Bier/Świętoszówki, według akt, które otrzymałem z IPN był Blockleiterem.
Transport z KL Stutthof do KL Dachau dotarł 01 sierpnia 1944 do podobozu Dachau - Kaufering IV w liczbie 1800 więźniów.
(scena wyzwalania tego podobozu została ukazana w serialu Kompania Braci w odcinky "Wy we fight").
Znalazłem grób Karola Chlebusa. Okazuje się, że zmarł dopiero w 1960 roku i miał żonę.
Imię i nazwisko oraz data z grobu pasuje idealnie.
Grób znajduje się w Ginsheim-Gustavsburg, Ortsfriedhof Gustavsburg w Niemczech.
Nagrobek opisany: Karl Chlebus 30.8.1894 - 25.11.1960.